Features

Φρέσκα 2/2024!

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης

/ Features/
4 Μαρ 2024

Σκάψτε, βρείτε, ψαχτείτε και ακούστε τις πέντε πιο φρέσκες κυκλοφορίες που ακούσαμε πρόσφατα. H μουσική είναι μία. Δεν έχει όρια. Δεν έχει στεγανά.

Φρέσκα 2/2024!

Αν έχεις καταφέρει να έχεις πεισθεί από τρισάθλια εγωιστικά γουρούνια (συγγνώμη στα ζώα, δεν μου φταίνε σε τίποτα) ότι ζεις σε ένα κόσμο με δημοκρατία, ισότητα και ευκαιρίες τότε μάλλον δεν είσαι ούτε στο ελάχιστο όσο ανοιχτόμυαλος απαιτεί η μουσική για να μείνεις σε αυτό το άρθρο και να ακούσεις φρέσκες ιδέες. Φύγε! Οι υπόλοιποι καθώς η φρέσκια πεντάδα θα επικεντρωθεί στην jazz ψάξτε το καλύτερο πειραματικό hip hop του τώρα “BLK LBL” του Armand Hammer.

Chelsea

Chelsea Wolfe - She Reaches Out to She Reaches Out to She
[Loma Vista Recordings]
Darkwave, Post-Industrial

Ένα άλμπουμ darkwave από την πριγκίπισσα του underground, που εκπλήσσει και ελκύει με την απόλυτη διαύγειά του. Η ισορροπία μεταξύ σκοτεινού και απελπισμένου κάνει αυτή την δουλειά άχαστη. Υπέροχο μείγμα κινηματογραφικής έντασης και ατμοσφαιρικής μουσικής που στοχεύει στις αισθήσεις και το συναίσθημα. Είναι συγκρουσιακό αλλά όχι απόμακρο. Είναι για γούστα. Δεν θα αρέσει σε όλους. Αλλά είναι δίσκος χρονιάς.

Bandcamp

Vijay Iyer

Vijay Iyer, Linda Oh & Tyshawn Sorey – Compassion

[ECM Records]

Post-Bop, Avant-Garde Jazz, Spiritual Jazz

Κάτι το κρατάει στην δεκαετία του '70. Αλλά ταυτόχρονα πλημμυρίζει από φρεσκάδα και νεωτερισμούς. Ενώ δεν είναι καθόλου πυκνός ή υπερβολικός, ακούγεται τόσο γεμάτος και ζωντανός. Ωραίος δίσκος που δυσκολεύομαι να σκεφτώ πως δεν θα ειναι στα top της τρέχουσας χρονιάς. Εχει λίγο από όλα. Εχει μαγεία.

Spotify

James Brandon Lewis Quartet

James Brandon Lewis Quartet - Transfiguration

[Intakt Records]

Avant-Garde Jazz

Τον έχουμε αναφέρει ξανά και ξανά εδώ τον Αμερικανό τενόρο σαξοφωνίστα James Brandon Lewis και αν δεν τον ξέρεις, μάθε τον άμεσα, καθώς έχει έναν από τους πιο έντονους ήχους στη σύγχρονη jazz. Αυτός ο δίσκος είναι ζόρικος και πολύ πειραματικός. Δεν ακούγεται όμως δύσκολα. Το κουαρτέτο κλείνουν οι Aruan Ortiz πιάνο, Brad Jones μπάσο και Chad Taylor τύμπανα. Ο δίσκος θα εντυπωσιάσει.

Spotify

Joel Ross

Joel Ross - Nublues
[Blue Note Records]
Post-Bop

Ο υπέροχος βιμπραφωνίστας Joel Ross επιστρέφει με ένα άλμπουμ με όμορφες μελωδίες και μπαλάντες όπως μπορεί να αποδοθεί μέσα από το πρίσμα ενός από τα πιο δημιουργικά συγκροτήματα της σύγχρονης jazz της εποχής. Μαζί του οι Immanuel Wilkins στο άλτο σαξόφωνο, Jeremy Corren στο πιάνο, Kanoa Mendenhall στο μπάσο, Jeremy Dutton στα ντραμς και Gabrielle Garo στο φλάουτο! Επτά κομμάτια δικά του και "Εquinox" και "Central Park West" από τον Coltrane και το "Εvidence" του Thelonious Monk σε μια πιο blues εκδοχη!

Spotify

The Sorcerers

The Sorcerers - I Too Am A Stranger

[ATA Records]

Ethio-Jazz, Lounge, Exotica, Jazz-Funk

Αν τους γνωρίζεις περιμένεις περίπου τι θα ακούσεις. Ειναι σταθερή, χωρίς να μοιάζουν πάντα ουτε με το ίδιο τους το παρελθόν. Είναι μια αποφασιστικά καλή προσπάθεια, μια πολυεπίπεδη ηχογράφηση τόσο ηχητικά όσο και κατά πόσο δείχνει τις επιρροές της. Κρατάει την σταθερά της Αιθιοπίας, αλλά έχει αναφορές στα αποκαλυπτικά βαρύτονα σαξόφωνα και μέσα από πολύ chill και cool ήχους φτάνει ακόμα και σε funk ρυθμούς.

Bandcamp

RELATED